BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

- Tartsa meg e betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

- E gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.

A betegtájékoztató tartalma:

1.     Milyen típusú gyógyszer a NutropinAq és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.     Tudnivalók a NutropinAq alkalmazása előtt

3.     Hogyan kell alkalmazni a NutropinAq-t

4.     Lehetséges mellékhatások

5.     A NutropinAq tárolása

6.     További információk

NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban.

Rekombináns DNS technológiával (Escherichia coli) előállított szomatropin (INN).

A NutropinAq hatóanyaga a szomatropin. A szomatropin emberi növekedési hormon, melyet géntechnológiával állítanak elő Escherichia coli nevű baktérium felhasználásával. A szomatropin szerkezete megfelel az agyalapi mirigy által termelt emberi növekedési hormonnak.

A készítmény egyéb összetevői: nátrium-klorid, fenol, poliszorbát 20, trinátrium-citrát, vízmentes citromsav és injekcióhoz való víz.

Minden NutropinAq patronban 2 ml oldat van, ami a hatóanyag szomatropinból összesen 10 milligrammot tartalmaz, ez 30 nemzetközi egységnek (NE) felel meg.

A NutropinAq forgalomba hozatali engedélyének jogosultja: IPSEN Ltd. 190 Bath Road Slough, Berkshire SL1 3XE, Egyesült Királyság

A NutropinAq és a NutropinAq Pen készülék gyártója: IPSEN PHARMA BIOTECH, S.A.S. Parc d’Activités du Plateau de Signes CD no 402 83870 Signes, Franciaország

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NutropinAq ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A NutropinAq egy olyan oldat, amit a bőr alá kell beadni. A tiszta, színtelen, steril oldat, amely több adagra elosztva alkalmazható, egy üvegpatronban található. A patront gumi dugó és gumi kupak zárja le.

A NutropinAq a következő kiszerelésekben kapható: 1, 3 és 6 patron.

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

A szomatropin hatásai megfelelnek az agyalapi mirigy által termelt emberi növekedési hormonnak. A növekedési hormon jelentős hatást közvetlenül más hormonok termelésére - mint pl. az IGF-1 - és az anyagcsere folyamatokra fejt ki. A szomatropin anabolikus és növekedést fokozó hatásai részben IGF-1 mediálta, indirekt mechanizmussal valósulnak meg.

A NutropinAq alkalmazható:

2. TUDNIVALÓK A NutropinAq ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a NutropinAq-t:

A diagnózis felállítását és a szomatropin kezelés irányítását kellő tapasztalattal rendelkező orvos kezdje és ellenőrizze.

A NutropinAq fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Terhesség:

Terhesség esetén a NutropinAq terápiát le kell állítani. Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

Szoptatás:

Nem ismert, hogy a szomatropin kiválasztódik-e az anyatejbe. Mindazonáltal az intakt fehérje felszívódása a csecsemő emésztőcsatornából nem valószínű. Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:

Nem készültek vizsgálatok a NutropinAq azon hatásairól, hogy befolyásolja-e a vezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

A szomatropinnak nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NutropinAq-T?

A NutropinAq egyénre szabott dózisát az orvos határozza meg. Kérjük, ne módosítsa ezt a dózist orvosa vagy gyógyszerésze véleményének kikérése nélkül. Általában az adagot a következő szabályok figyelembe vételével kell meghatározni:

Gyermekeknél növekedési hormon elégtelen termelése miatt kialakult növekedési zavar kezelése: Napi 0,025-0,035 mg/testsúlykg, a bőr alá beadva.

Turner-szindrómával összefüggő növekedési zavar kezelése: A napi dózis elérheti a 0,05 mg/testsúlykg-ot, a bőr alá beadva.

Krónikus veseelégtelenséggel összefüggő növekedési zavar kezelése: A napi dózis elérheti a 0,05 mg/testsúlykg-ot, a bőr alá beadva. A szomatropin kezelés a vesetranszplantációig folytatható.

Felnőtteknél a növekedési hormon hiány kezelése: A szomatropin kezelés kezdetén alacsony kezdő dózisok − 0,15-0,3 mg − javasoltak, naponta a bőr alá beadva. Az adagot lépésről-lépésre emeli az orvos, a beteg egyéni szükségletének megfelelően. A végső dózis általában nem haladja meg a napi 1,0 mg-ot. Rendszerint, a legalacsonyabb hatásos dózist kell adni. Idős vagy túlsúlyos betegeknél alacsonyabb adagok lehetnek szükségesek.

A NutropinAq kizárólag a NutropinAq Pen-nel adható be. Kérjük, hogy a NutropinAq oldatos injekció előírt, bőr alá beadandó dózisát minden nap alkalmazza, figyelve arra, hogy a szúrás helyét minden alkalommal változtassa. A terápia kezdetén javasolt, hogy az injekciót az orvos vagy a nővér adja be. Megfelelő begyakorlás után a beteg saját magának vagy a beteg ápolója is beadhatja az injekciót. A gyógyszer patronban található, steril oldat formájában, tartósítószert is tartalmaz és többször alkalmazható. Kérjük, hogy minden egyes injekció beadásához új, steril injekciós tűt használjon. Az oldat csak akkor adható be, ha tiszta, nem zavaros. Kérjük, hogy az Alkalmazási útmutatót is feltétlenül olvassa el (ld. hátoldalon).

A szomatropin terápia hosszú távú kezelés, amennyiben további információkra lenne szüksége, beszéljen kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több NutropinAq-t alkalmazott:

Ha a javasoltnál többet alkalmazott a NutropinAq-ból, beszéljen kezelőorvosával.

Akut túladagolás kezdetben a vércukorszint csökkenéséhez (hipoglikémia), később a vércukorszint emelkedéséhez (hiperglikémia) vezethet. Tartós túladagolás a fül, az orr, az ajkak, a nyelv és az arccsont növekedéséhez vezethet (óriásnövés és/vagy akromegália). Ezek a tüneteket megegyeznek az emberi növekedési hormon túltermelés ismert tüneteivel.

Ha elfelejtette alkalmazni a NutropinAq-t:

Ha adagját egyszer elfelejtette beadni, következő alkalommal ne alkalmazzon dupla adagot. Az előírt adagolás szerint kell folytatni a kezelést.

A NutropinAq kezelés megszakításakor jelentkező mellékhatások:

A szomatropin kezelés megszakítása vagy korai elhagyása csökkentheti a növekedési hormon terápia sikerét. A kezelés elhagyása előtt beszéljen kezelőorvosával.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a NutropinAq-nak is lehetnek mellékhatásai.

Az injekció beadásának helyén kialakuló fájdalom, vérömleny vagy helyi reakció éppolyan gyakori mellékhatások, mint a fejfájás és az ízületi fájdalom (idegi eredetű fájdalom egy vagy több ízületben). Enyhe, múló duzzanat a test bizonyos területein -kéz, láb, arc - folyadék felhalmozódás miatt (ödéma) nagyon gyakran előfordul növekedési hormon hiányban szenvedő felnőtteknél.

Egyéb, kevésbé gyakori mellékhatások:

Az injekció beszúrásának helyén előforduló mellékhatások: gyulladás, atrófia, vizenyő, vérzés, túlérzékenység és csomó az injekció beszúrásának helyén.

Szívvel kapcsolatos mellékhatások: véredények tágulata, magas vérnyomás, rendellenesen gyors szívverés (tachikardia).

Gyomorral kapcsolatos mellékhatások: hányás, puffadás, émelygés.

Váz-izomrendszerrel kapcsolatos mellékhatások: csontfájdalom, kopásos ízületi betegség, ízületi rendellenesség, izomfájdalom, izomtömeg csökkenése (izomsorvadás), izomgyengeség.

Bőrrel kapcsolatos mellékhatások: kiütés, bőrsorvadás, bőr túltengés, csalánkiütés (allergiás reakció, amelyet a bőr vagy a nyálkahártya vizenyős kiütései kísérnek), a bőr hámló gyulladása, a test és az arc szőrzetének fokozott növekedése (hirszutizmus).

A húgyutakkal és a nemi szervekkel kapcsolatos mellékhatások: emlőfájdalom, emlőnagyobbodás (ginekomasztia), rendellenesen erős menstruációs vérzés, vizelettartási képtelenség, hüvelyi váladékozás (leukorrea), nagymennyiségű vizelet elválasztása, gyakori vizelés, rendellenes vizeletösszetétel, véres vizelet.

Anyagcsere rendellenességek: vércukorszint emelkedése vagy csökkenése, a vér zsír/kreatinin/foszfát szintjének emelkedése, lipodisztrófia (zsíranyagcsere zavara), csontelváltozás és -elhalás, a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis).

Idegrendszeri rendellenességek: rendellenes érzékelés (fonákérzés), fokozott izomtónus, álmatlanság, aluszékonyság, a szem gyors és akaratlan mozgásai (nisztagmus), személyiségzavar, szédülés.

Egyéb lehetséges mellékhatások: erőtlenség (aszténia), hátfájdalom, hasfájás, daganat, hashártyagyulladás, véraláfutás, vérszegénység, hasnyálmirigy gyulladása (pankreatítisz).

Az anyajegyek és a szeplők felgyorsult növekedése is előfordulhat. Amennyiben a bőrén bármilyen elváltozást észlel, minél előbb beszéljen kezelőorvosával.

Endokrinológiai betegségben szenvedő betegek hajlamosak a csöves csontok végeinek leválására.

Mint minden fehérje tartalmú gyógyszernél, néhány betegben a szomatropin fehérjével szemben is antitestek keletkezhetnek. Ezek a növekedési hormon elleni antitestek, melyek alacsony kötőképességgel rendelkeznek, nem felelősek a növekedés mértékének kedvezőtlen alakulásáért.

Növekedési hormon hiányban szenvedő, növekedési hormonnal kezelt betegek kis számánál fehérvérűséget (leukémiát) írtak le. Okozati összefüggés a szomatropin terápiával nem valószínű.

Jóindulatú agyi nyomásfokozódás (benignus intrakraniális hipertenzió), amit papillaödéma, látászavar, fejfájás, hányinger és hányás kísér, gyakrabban fordul elő krónikus veseelégtelenségben szenvedő gyermekek NutropinAq kezelése során.

Szomatropinnal kezelt felnőtteknél gyakrabban írtak le csukló-alagút szindrómát, mint gyerekeknél.

Ha az itt felsorolt nemkívánatos hatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. A NutropinAq TÁROLÁSA

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó. 2°C és 8°C közötti hőmérsékleten tárolandó. Nem fagyasztható. A patront az eredeti karton csomagolásban kell tárolni.

Az első alkalmazás után a patron 2°C és 8°C között 28 napig tárolható. A használatban lévő patront ne távolítsa el a NutropinAq Pen-ből az injekciók beadása között.

A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad csak felhasználni.

Ne alkalmazza a NutropinAq-t, ha az oldat zavaros.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

België/Belgique/Belgien, Luxembourg/ Luxemburg

Ipsen NV S.A. Guldensporenpark 87 B-9820 Merelbeke België Tél/Tel: + 32 - 9 -243 9600

Nederland

Ipsen Farmaceutica B.V. Hoofdweg Oz, 620 NL-2132 MJ Hoofddorp Tel: + 31 23 55 41 600

Ελλάδα, Κύπρος

Ipsen EΠΕ Αγ. ∆ηµητρίου 63 Άλιµος GR-17456 Αθήνα Ελλάδα Τηλ: + 30 - 210 - 984 3324

Portugal

Ipsen Portugal - Produtos Farmacêuticos S.A. Alameda Fernão Lopes, N° 16-11°, Miraflores P-1495 - 136 Algés Tel: + 351 - 21 - 412 3550

Ireland

Ipsen Pharmaceuticals Ltd. 7 Upper Leeson Street IRL-Dublin 4 Tel: + 353 - 1 - 668 1377

Italia

Ipsen SpA Via A. Figino, 16 I-20156 Milano Tel: + 39 - 02 - 39 22 41

Lietuva

Beaufour Ipsen International atstovybė Betygalos g. 2, LT-3026 Kaunas Tel. + 370 37 337854

Danmark, Norge, Suomi/Finland, Sverige, Ísland

Ipsen Scandinavia A/S Park Allé 292 DK-2605 Brøndby Danmark/Tanska/Danmörk Tlf: + 45 - 43 - 24 14 43

Deutschland, Österreich

Ipsen Pharma GmbH Einsteinstr. 30 D-76275 Ettlingen Deutschland Tel: + 49 - 7243 184-80 info@ipsen-pharma.de

España

Ipsen Pharma S.A. Ctra Laurea Miro 395 Sant Feliu de Llobregat E-08980 Barcelona Tel: + 34 - 936 - 858 100

France

Beaufour Ipsen Pharma S.A.S. 24 rue Erlanger F-75781 Paris Cedex 16 Tél: + 33 - 1 - 4496 1313

United Kingdom

Ipsen Ltd. 190 Bath Road Slough, Berkshire SL1 3XE Tel: + 44 - (0)1753 - 62 77 00

Latvija

Beaufour Ipsen International Bauskas 58 Riga LV 1004 Tel: +371 7622233

Polska

Beaufour Ipsen International ul. Wołodyjowskiego 66a PL-02-274 Warszawa Tel.: + 48 (0) 22 847 54

Česká republika, Slovenská republika

Beaufour Ipsen International Stredni 57/7 - 162 00 CZ-Praha 6 Česká republika Tel: + 420 2 206 12 125

Magyarország

Europharm Trade Kft. Fuvallat u. 37/B H-1163 Budapest Tel.: + 36 - 1 - 402 42 04

Eesti

ESTOBIIN OÜ Sõpruse 211 EE-13422 Tallinn Tel: +372 65 42 636

Slovenija

Pharmaswiss Wolfova 1 SI-1000 Ljubljana Tel: + 386 1 200 30 66

NutropinAq Pen (Pen = injekciós toll)

Alkalmazási útmutató NutropinAq-val történő használathoz

NE INJEKCIÓZZA SAJÁT MAGÁNAK A GYÓGYSZERT ADDIG, AMÍG KEZELŐORVOSA VAGY A NŐVÉR MEG NEM TANÍTOTTA ÖNNEK A HELYES TECHNIKÁT.

Figyelmeztetés:

A NutropinAq Pen használata előtt kérjük, hogy olvassa el figyelmesen az alábbi útmutatót. Javasoljuk továbbá, hogy kérje meg orvosát vagy a nővért, mutassák meg Önnek az injekciózási technikát.

A NutropinAq Pen kizárólag a NutropinAq patronokkal (kizárólag szubkután/bőr alá történő beadásra) használható. Csak orvosa vagy a nővér által javasolt tűket használja az injekciós tollhoz.

Az adagolási beosztás, ami a patron tartó ablaka mellett található, nem alkalmas a beadandó adag pontos meghatározására. Ez kizárólag a patronban maradt gyógyszer mennyiségének megállapítására szolgál. Mindig az LCD kijelzőt (Liquid Crystal Display = Folyadék Kristályos Kijelző) kell figyelembe venni, nem pedig a hallható kattanásokat, a NutropinAq injekció mennyiségének beállításához. A kattanások csak hallható megerősítései annak, hogy a fekete adagoló gomb elmozdult.

Az injekciós tollat és a patronokat mindig tiszta és biztonságos helyen, a hűtőszekrényben, 2-8°C között, gyermektől elzárva kell tartani. Erős fénytől óvni kell. Utazás során a NutropinAq Pen hűtőtáskában tárolandó. A NutropinAq-t úgy állítják elő, hogy egy bizonyos ideig (maximum 1 órán át) hűtés nélkül, átlagos hőmérsékleten se menjen tönkre. Mindenesetre az extrém hőmérséklettől óvni kell. Használat előtt ellenőrizze a patron lejárati idejét.

A fertőzések megelőzése végett tartsa be a következő biztonsági előírásokat:

A NutropinAq Pen tartozékai:

Az ábra bemutatja azokat az alkatrészeket, amelyek az injekció beadásához szükségesek. Használat előtt az összes tartozékot készítse elő.

A NutropinAq külön szerezhető be.

I. rész: Előkészítés és injekciózás

Amennyiben először használja az injekciós tollat vagy az üres patront cseréli ki, kövesse ezen rész utasításait.

Használat előtt mindig vizsgálja meg az új patronokat. Alkalmanként - hűtés után - apró, színtelen alkotórészek figyelhetők meg a NutropinAq oldatban. Ez szokványos jelenség fehérje tartalmú oldatoknál, mint amilyen a NutropinAq is és nem befolyásolja a termék hatáserősségét. Vigye a patront szobahőmérsékletre és óvatosan forgassa. Ne rázza fel. Amennyiben az oldat zavaros vagy nem áttetsző, vagy bármilyen szilárd anyagot tartalmaz, akkor ne használja föl a patront. Ilyen esetben a patront juttassa vissza a gyógyszerészhez vagy a felíró orvoshoz.

1. Vegye le a zöld sapkát az injekciós tollról és csavarja le a patron tartót az injekciós tollról. Amennyiben szükséges, vegye ki az üres patront és dobja azt ki a megfelelő hulladék kezelési eljárás figyelembevételével.

2. Nyomja meg a fehér nullázó gombot.

3. A fekete adagoló gombot az óramutató járásával ellentétesen fordítsa vissza a kiindulási pozícióba, egészen addig amíg tovább már nem forgatható. (Lásd az ábrán.) Ezután az óramutató járásának megfelelően fordítsa el a fekete adagoló gombot addig, amíg az első pozícióba be nem kattan (kb. 1/4-d fordulat). Ez biztosítja azt, hogy dugattyú nyomó rúd visszaállt a kezdő pozícióba. Amennyiben ezt nem tette meg az adagoló gomb első benyomása előtt, a

NutropinAq veszendőbe mehet, illetve a patron széttörhet.

1.     Helyezze be a patront a patron tartóba, majd csavarja vissza a patron tartót az injekciós tollra. (Legyen óvatos, ne érintse meg a gumi kupakot.)

2.     Vegye le a papír borítást a következő új tűről, majd helyezze fel a tűt a patron tartóra.

6. Lassan lehúzva, óvatosan távolítsa el mindkét védő sapkát a tűről. A szélesebb sapkát ne dobja el, mert később szükség lesz rá a tű eltávolításához és kidobásához.

7. Úgy tartsa az injekciós tollat, hogy a tű hegye fölfelé mutasson, majd óvatosan ütögesse meg a patron tartót, hogy az összes levegő buborék felússzon. Még mindig ugyanebben a pozícióban – tű hegye fölfelé mutat – tartva, nyomja be a fekete adagoló gombot, amíg az be nem kattan a megfelelő helyzetbe. Az oldat egy cseppjének megjelenését kell észlelnie ilyenkor.

Legyen türelmes. Ha a gyógyszer nem tűnik elő néhány másodpercen belül, a nullázó gomb ismételt megnyomására lehet szükség.

8. Amennyiben nem jelenik meg a gyógyszer egy cseppje, nyomja meg újra a fehér nullázó gombot. Most fordítsa el a fekete adagoló gombot az óramutató járásának megfelelően (Lásd az ábrán) egy kattanással (0,1 mg). Ha véletlenül túlfordította, forgassa vissza egy kattanással (0,1 mg).

1.     Még mindig ugyanebben a pozícióban - tű hegye fölfelé mutat - tartva, nyomja be a fekete adagoló gombot újra és figyelje a tű hegyét, hogy megjelenik-e egy csepp gyógyszer. Ismételje a 8-as és 9es lépéseket addig, amíg az elő nem tűnik.

2.     Nyomja meg a fehér nullázó gombot.

11. Állítsa be a megfelelő adagot a fekete adagoló gomb elfordításával. Ha nem tudja a szükséges teljes adagot beállítani, akkor vagy helyezzen be egy új patront (ahogy azt az I. részben olvashatja) vagy csak az adag egy részét injekciózza be. Majd egy új patron behelyezése után (leírás az I. részben) adja be gyógyszere előírt adagjának a maradékát is. Kezelő orvosa vagy a nővér ellátja Önt tanácsokkal a patronban maradó utolsó adag beadásával kapcsolatosan.

A beszúrás helyét tisztítsa le alkoholos törlővel. Az injekció beadásának lehetséges helyei a felkar, a has és a comb. Mindig változtassa az injekció beszúrásának helyét a kellemetlen érzés elkerülése érdekében. Még ha van is egy preferált szúrási terület, akkor is változtatni kell a injekciók helyét.

Felkar

Has

Comb

12. Amennyiben passzív pajzsot használ (vagy nem használ pajzsot), akkor lépjen a 13-as pontra. Amennyiben aktív pajzsot használ, csúsztassa a pajzsot az injekciós tollra és nyomja a tű pajzson lévő 2 fekete záró gombot a tűhegy irányába.

1.     Helyezze a tű hegyét az előkészített beszúrási helyre, és nyomja be a tűt a bőrbe az injekciós tollat lefelé nyomva egészen addig, amíg a pajzs teljesen lenyomódik. Kezelő orvosa vagy a nővér bemutatja Önnek, hogyan kell ezt csinálni. Most már készen áll az adag beadására. Nyomja le a fekete adagoló gombot. A gomb lenyomása után várjon 5 másodpercet, majd húzza ki a tűt a bőrből. Cseppnyi vérzés előfordulhat. Amennyiben szükséges, tegyen sebtapaszt az injekció helyére.

2.     Húzza le a tű pajzsot az injekciós tollról (amennyiben használt ilyet) és a szélesebb tű sapkát helyezze egy sík felületre. Majd csúsztassa a tűt bele a sapkába úgy, hogy a tű segítségével emelje fel a sapkát, végül húzza rá a sapkát teljesen a tűre. Ezután csavarja le a tűt és a megfelelő hulladék kezelési eljárás szerint dobja a szemétbe. Kezelőorvosa vagy a nővér elmondja Önnek, hogyan kell kezelni az injekciózás során keletkezett hulladékot. A hulladék tárolót mindig olyan helyen kell tartani, hogy gyermekek ne férhessenek hozzá.

3.     Helyezze fel az injekciós toll sapkát, majd a fekete adagoló gomb benyomása mellett tegye a sapkát a helyére. Az injekciós toll minden esetben hűtőszekrényben tárolandó. A patront ne vegye ki az injekciós tollból az injekciók beadása között. NEM FAGYASZTHATÓ.

A NutropinAq Pen-nel történő következő injekciózás alkalmával használjon új tűt, nyomja meg a fehér nullázó gombot és állítsa be a megfelelő adagot.

II. rész: Tárolás és Eltarthatóság

Tartsa be a következő utasításokat a NutropinAq Pen helyes kezelésével kapcsolatban:

III. rész: Tűk a NutropinAq Pen-hez

Orvosa vagy a nővér elmondja Önnek, hogy milyen tű használható az injekciós tollhoz. Mindig az általuk javasolt tűt használja.

Előfordulhat, hogy más országból származó tűk nem illenek rá a NutropinAq Pen-re. Amennyiben az Európai Unión kívülre utazik ellenőrizze, hogy elegendő mennyiségű tűt visz-e magával a tartózkodás idejére.

IV. rész: Gyakori kérdések

Kérdés: A NutropinAq Pen minden egyes használata után szükséges a tűt kicserélni?

Válasz: Igen. Minden injekciózáshoz új tűt kell használni. A tű csak az első használatkor steril.

Kérdés: Hol tároljam a NutropinAq Pen-t?

Válasz: A NutropinAq Pen, amennyiben patron van benne, hűtőszekrényben tárolandó. Utazás során hűtőtáskában tárolja. NEM FAGYASZTHATÓ.

Kérdés: Miért kell a gyógyszert hűtőszekrényben tartani?

Válasz: Azért, hogy megőrizze hatáserősségét.

Kérdés: Tárolhatom-e a NutropinAq Pen-t mélyhűtőben?

Válasz: Nem. A fagyasztás a Pen-t és a gyógyszert is károsítja.

Kérdés: Mennyi ideig maradhat a NutropinAq Pen és patron a hűtőszekrényen kívül?

Válasz: Egy óránál tovább semmiképpen. Orvosa vagy a nővér ellátja Önt tanácsokkal az injekciós toll tárolását illetően.

Kérdés: Mennyi az a maximális adag, amennyi beadható a NutropinAq Pen-nel egy injekciózás alkalmával?

Válasz: A NutropinAq Pen-nel minimálisan 0,1 mg, maximálisan 4,0 mg (40 kattintás) adag adható be. Amennyiben megkísérel egyszerre 4 mg-nál nagyobb adagot beadni, a gyógyszer vagy kinyomódik a tűből és kárba vész, vagy túl nagy nyomás keletkezik a patronban és az eltörhet.

Kérdés: Visszaforgatható-e a fekete adagoló gomb, ha túl sokat kattintottam?

Válasz: Igen. Visszaforgathatja a fekete adagoló gombot addig, amíg a megfelelő szám fel nem tűnik az LCD kijelzőn.

Kérdés: Mit tegyek, ha nem maradt elég oldat a patronban a következő adagomhoz?

Válasz: Kezelő orvosa vagy a nővér ellátja Önt tanácsokkal, hogy mit tegyen a patronban maradó utolsó adaggal.

Kérdés: Miért kell visszaforgatni a fekete adagoló gombot a NutropinAq Pen-en minden alkalommal, amikor kicserélem a patront?

Válasz: Mert ez biztosítja, hogy a dugattyú nyomó rúd tökéletesen visszaálljon a kezdő pozícióba. Ha ezt nem teszi meg, a folyadék ki fog jönni a tűn keresztül amikor új patront helyez a Pen-be.

Kérdés: Használhatom-e a NutropinAq Pen-t pajzsok nélkül?

Válasz: Igen. A NutropinAq Pen pajzsok nélkül is működik. A pajzsok használata nem kötelező, de segítséget jelent az injekció beadásakor.

Kérdés: Mit tegyek, ha leejtettem a NutropinAq Pen-t?

Válasz: Ha leejtette a NutropinAq Pen-t, ellenőrizze, hogy a patron megsérült-e. Az injekciós tollat is ellenőrizni kell, hogy a fekete adagoló gomb megfelelően mozog-e fel és le, illetve, hogy az LCD kijelző működik-e. Amennyiben az injekciós toll vagy a patron megsérült, beszéljen orvosával vagy a nővérrel annak cseréjét illetően.

Kérdés: Mennyi ideig használhatom a NutropinAq Pen-t?

Válasz: A NutropinAq Pen-t úgy tervezték, hogy az első használat után 24 hónapig használható legyen.

Kérdés: Mit jelent a villogó ‘bt’ jel az LCD kijelzőn?

Válasz: Azt, hogy a NutropinAq Pen-ben az akku kezd lemerülni. Ilyenkor lépjen kapcsolatba az orvossal vagy a nővérrel az injekciós toll cseréjét illetően. Az akku átlagosan 24 hónapig üzemképes és az első villogó ‘bt ‘ jeltől számítva még 4 hétig üzemel.

Kérdés: Hogyan cseréljem ki a NutropinAq Pen-t?

Válasz: Lépjen kapcsolatba az orvossal vagy a nővérrel amennyiben az injekciós toll valamely részét vagy az egész injekciós tollat ki kell cserélni.

További információért kérjük, forduljon a helyi képviselőhöz. Az Ön helyi képviselője és a NutropinAq Pen gyártója megegyezik a túloldalon, a gyógyszerkészítménynél részletezett képviselővel. Kérjük, olvassa el a túloldalon a 6. részt a kapcsolatfelvétel részleteit illetően.

CE 0459