BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Magnevist oldatos injekció

Magnevist oldatos injekció előretöltött fecskendőben

 

dimeglumin-gadopentetát

 

Mielőtt beadják Önnek ezt az injekciót, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·       Ez a betegtájékoztató minden információt tartalmaz a készítménnyel kapcsolatban, amit Önnek tudnia kell.

·       Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·       További kérdéseivel forduljon ahhoz az orvoshoz, aki a Magnevist injekciót beadta (a radiológus), vagy a kórház/MRI-központ személyzetéhez.

·       Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, a radiológust, vagy a kórház/MRI-központ személyzetét.

·         1. Milyen típusú gyógyszer a Magnevist és milyen betegségek esetén alkalmazható?

·         2. Tudnivalók a Magnevist alkalmazása előtt

·         3. Hogyan kell alkalmazni az Magnevist injekciót?

·         4. Lehetséges mellékhatások

·         5. Hogyan kell a Magnevist injekciót tárolni?

·         6. További információk

1.   Milyen típusú gyógyszer a Magnevist és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Magnevist a mágneses rezonancián (MRI – Magnetic Resonance Imaging) alapuló képalkotáshoz szükséges kontrasztanyag, amely az egész test vizsgálatához használható, beleértve ebbe az agyat és a gerincvelőt is. A Magnevist oldatos injekció formájában kerül forgalomba, intravénás alkalmazásra.

Az MRI az orvosi diagnosztikában használt képalkotó eljárás, amely a képet az egészséges és az elváltozott (beteg) szövetekben található vízmolekulák nyomon követése alapján hozza létre. A folyamat mágneses mező és rádióhullámok bonyolult rendszerének felhasználásával zajlik. A készülék méri a vízmolekulák aktivitását, és képpé alakítja át.

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

2.       TUDNIVALÓK A MAGNEVIST ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható a Magnevist:Nem alkalmazható a Magnevist injekciót, ha Önnek súlyos veseproblémái vannak vagy ha Önnek van vagy volt májtranszplantációja vagy a Magnevist használata során Önnél nefrogén szisztémás fibrózis lépet fel (NSF). Az NSF az egy olyan betegség, amelyben a bőre és a kötőszövete megvastagodik. Az NSF súlyos problémákat okozhat a mozgásban, izomgyengeséget és hatással lehet a normál belsőszervek működésre, amely életveszélyes lehet.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát:

·    ha a veséje nem működik önállóan

·    ha Ön nemrégiben vagy hamarosan máj transzplantációt kap(ott).

Mielőtt a Magnevist alkalmazása mellett döntene orvosa vérvizsgálatot írhat elő, hogy ellenőrizze az ön veseműködését.

A Magnevist nem adható újszülötteknek 4 hetes korig. Mivel 1 év alatti csecsemők veseműködése éretlen, ilyen betegeknél az orvos a Magnevistet kizárólag gondos mérlegelés után alkalmazza.

 

A Magnevist fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha

·       túlérzékeny (allergiás) a gadopentetát dimegluminsójára vagy a Magnevist egyéb összetevőjére, amelyeket a 6. fejezet „Mit tartalmaz a Magnevist?” bekezdésében sorolunk fel

·       korábban előfordult Önnél kontrasztanyag allergia,

·       bármilyen túlérzékenysége (pl. szénanátha, bőrkiütés, ételallergia, különös tekintettel a tengeri élőlőnyekre) van vagy asztmás,

·       szív- vagy vérkeringési betegségben szenved. Ebben az esetben a, nagyon ritkán előforduló allergiás reakciónak súlyos vagy halálos kimenetele lehet.

·       veséi nem működnek megfelelően,

·       ha epilepsziája van, vagy rohamokkal járó központi idegrendszeri funkciózavarban szenved vagy egyéb elváltozások vannak az agyában. Ritka esetben előfordulnak rohamok vagy görcsök ilyen betegségben szenvedőknél.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, a radiológust, vagy a kórház/MRI-központ személyzetét, ha a fenti állapotok illetve betegségek bármelyike fennáll Önnél!

Az Önt kezelő orvos fog dönteni arról, hogy a vizsgálat elvégezhető-e, avagy sem.

Allergia-szerű reakció előfordulhat a Magnevist használata után. Súlyos reakciók léphetnek fel. Az ilyen típusú reakciók nagy része a beadást követő 30 percen belül fordul elő,ezért az injekció beadása után 30 percig megfigyelés alatt fogják tartani.

Előfordulhatnak késleltetett reakciók (órákkal, vagy akár nappokkal később) (lásd "Lehetséges mellékhatások").

Ha a Magnevist injekció alkalmazását követő 24 órán belül bármilyen vérvizsgálaton kell részt vennie, tájékoztassa az orvost, mert a Magnevist befolyásolhatja bizonyos vizsgálatok eredményeit, amelyek a vér vasszintjét vizsgálják.

Amennyiben korábban előfordult már Önnél kontrasztanyag-túlérzékenységi reakció, ételallergiája van vagy asztmás, az orvos mérlegelni fogja az Ön allergia-ellenes szerekkel való előkezelését.

Mielőtt Magnevist injekciót kap tájékoztassa orvosát, a radiológust, vagy a kórház/MRI-központ személyzetét, ha beültetett szívpészméker vagy más vastartalmú beültetett pótlás, illetve érklipsz található a szervezetében. Ha Ön bármelyik eszközzel rendelkezik, nem tartozkodhat erős mágneses térben.

Csökkent veseműködés:

Mielőtt a Magnevist alkalmazása mellett döntene, orvosa vérvizsgálatot fog előírni, hogy ellenőrizze az Ön veseműködését. A vérvizsgálat eredménye alapján dönthet orvosa a Magnevist használatáról.

A Magnevist kontrasztanyagot dialízissel el lehet távolítani a szervezetből.

Beszámoltak súlyos reakciókról, amely magában foglalja a bőr és a kötőszövetek megvastagodását (nefrogén szisztémás fibrózis (NSF)). Az NSF ízületi mozgásképtelenséget, izomgyengeséget okozhat, befolyásolhatja a belső szervek működését, amely akár életveszélyes is lehet.

Az NSF kapcsolatba hozható gadolínium-tartalmú kontrasztanyagok alkalmazásával (a Magnevist kontrasztanyagot is beleértve) súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél, előrehaladott krónikus májbetegség esetén fellépő veseelégtelenségben (hepatorenális szindróma) szenvedő betegeknél, illetve olyan veseelégtelenségben szenvedő betegeknél akik nemrégiben májátültetésen estek át, vagy ilyen műtétre várnak a közeljövőben (lásd „Lehetséges mellékhatások”).

Gyermekek és serdülők

Az agy és a gerinc vizsgálatok kivételével korlátozott számú vizsgálat történt Magnevist alkalmazására 2 éves kor alatt.

2 év alatti gyermekeknél a szükséges dózist manuális úton kell beadni.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, a radiológust, vagy a kórház/MRI-központ személyzetét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Tájékoztassa orvosát, ha béta‑blokkolókat (vérnyomáscsökkentő vagy egyéb szívgyógyszereket) szed.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

 

Terhesség

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy teherbe eshet, mivel a Magnevist alkalmazása kerülendő terhességben, kivéve, ha mindenképpen szükséges.

Szoptatás

Tájékoztassa orvosát, ha Ön szoptat, vagy szoptatás előtt áll. Orvosa megbeszéli Önnel, hogy folytassa-e, vagy függessze fel a szoptatást 24 órán át a Magnevist beadása után.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem ismert ilyen hatás.

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MAGNEVIST INJEKCIÓT?

A Magnevist injekciót egy tűn vagy katéteren keresztül kézzel vagy automata fecskendővel az orvos juttatja be a vénába, és azonnal elkezdődhet az MRI vizsgálata.

Az injekció beadását követően Önt megfigyelés alatt fogják tartani.

Az Önnek megfelelő Magnevist-adagot testsúlyánák és a vizsgált testrészének figyelembe véve számítják ki.

 

Felnőttek:

Egyszeri 0,2 ml/testtömegkilogram injekció adag általában elegendő (ez 70 kg-os beteg esetén kb.14 ml).

Speciális esetekben az adagot felnőtteknél 0,6 ml/testtömegkilogramra, gyermekeknél 0,4 ml/testtömegkilogramra lehet emelni. A radilogus fog dönteni arról, hogy az Ön vizsgálatához mennyi Magnevist oldat szükséges.

Az agy és a gerincvizsgálatok kivételével korlátozott számú vizsgálat történt Magnevist alkalmazásával 2 éves kor alatt.

Adagolás speciális betegcsoportok esetében

A Magnevist alkalmazása nem ajánlott súlyos vesebetegségben, valamint olyan betegeknél, akik nemrégiben májátültetésen estek át, vagy akikre ilyen műtét vár a közeljövőben.

Ha azonban a Magnevist alkalmazása elkerülhetetlen, Ön a felvétel készítése során csak egy 0,2 ml/testtömegkilogram dózist kaphat maximum és a felvétel megismétlésére legkorábban 7 nap múlva kerülhet sor. A kezelőorvosa vagy a radiológus fog dönteni arról, hogy a tervezett vizsgálat lehetséges-e (lásd 2.pont „Tudnivalók a Magnevist alkalmazása előtt”).

Alkalmazása gyermekeknél

A Magnevist nem adható újszülötteknek 4 hetes korig.

Mivel az 1 év alatti csecsemők veseműködése éretlen, újszülöttek és csecsemők a felvétel készítése során csak egy dózist kaphatnak és a felvétel megismétlésére legkorábban 7 nap múlva kerülhet sor.

Idősek

Nincs szükség a dózis módosítására, ha ön 65 éves, vagy idősebb, de szükséges lehet, hogy vérvizsgálatot végezzenek Önnél a veseműködés ellenőrzésére.

Ha az előírtnál több Magnevistet kapott:

Eddig nem jelentettek túladagolási tüneteket. Ha mégis túladagolás történne, az esetleg megjelenő tüneteket az orvos azonnal kezelni fogja és ellenőrizni fogja, hogy a veséi megfelelően működnek-e. Ha a veséi nem működnek megfelelően, az orvosa vesedialízissel távolíthatja el a Magnevist oldatot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg az orvosát vagy radiológusát.

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Magnevist is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások többsége enyhe vagy közepes súlyosságú.

A leggyakrabban jelentkező mellékhatások a Magnevist alkalmazásnál (1000 betegből 4 vagy több betegnél jelentkezett) az injekció beadásának helyén fellépő reakciók, a fejfájás és a hányinger.

Magnevist kontrasztanyag alkalmazása során a legsúlyosabb mellékhatások a nefrogén szisztémás fibrózis (NSF) és túlérzékenységi reakciók, amelynek olyan súlyos tünetei lehetnek, mint a sokk. Az NSF olyan betegség, amelyben a bőre és a kötőszövete megvastagodik. Az NSF súlyos ízületi problémákat és izomgyengeséget okozhat vagy hatással lehet a belső szervek normál működésre, amely életveszélyes lehet.

Nagyon ritkán előfordulhatnak túlérzékenységi reakciók, amelynek olyan súlyos tünetei lehetnek, mint a sokk, amelyek azonnali orvosi beavatkozást igénynek.

Az arc, az ajkak, a nyelv és a garat enyhe duzzanata, köhögés, viszketés, orrfolyás, tüsszögés és bőrkiütés (csalánkiütés) egy súlyos reakció első tünetei lehetnek. Kérjük azonnal közölje az orvosával, radológusával vagy a kórház/MRI-központ dolgozóival, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja. Az Ön vizsgálatát lehet, hogy le kell állítani, és szüksége lehet további kezelésre.

A Magnevist beadása után órákkal vagy napokkal ritkán előfordulhatnak késői típusú reakciók.

Ha ezt tapasztalja, tájékoztassa orvosát vagy a radiológusát.

A mellékhatásokat előfordulási valószínűségük szerint soroljuk fel, az alábbi kategóriák alkalmazásával:

Nem gyakori (1000 kezelt betegből több mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető):

-           fejfájás, szédülés, ízérzékelés megváltozása,

-           hányás (rosszullét), hányinger (émelygés),

-           fájdalom, meleg- és hidegérzet,

-           az injekció beadásának helyén jelentkező reakciók (pl. hidegérzet, tűszúrás‑érzés (paraesztézia), duzzadás, melegség, fájdalom, vizenyő, irritáció, vérzés, kipirosodott fájdalmas bőr (eritéma), rossz közérzet, szövet elhalás (nekrózis), vérrög okozta vénagyulladás (trombofelibitisz), visszérgyulladás, gyulladás, vérzés a szövetbe az injekció beadási helyén (extravazáció), fájdalom, véraláfutás, bőrszín változás).

Ritka (10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető):

-        túlérzékenységi reakció/allergia jellegű reakciók, pl. anafilaktoid sokk (súlyos allergiás reakciók), sokk (keringés összeomlás), alacsony vérnyomás (hipotónia), kötőhártyagyulladás, eszméletvesztés, szorító érzés a torokban, tüsszögés, csalánkiütés (urtikária), erős viszketés (pruritusz), kiütés, bőrpír (eritéma), nehézlégzés (diszpnoe), légzés bénulás (légzés leállás), nehéz lélegzetvétel (bronchospazmus), zihálás, gégefőgörcs (laringospazmus), gégeödéma, garatödéma (torok duzzanat), kék ajkak (cianózis), orrfolyás (rinitisz), angioödéma (pl. arc, torok, száj, ajkak, és/vagy nyelv duzzanat), arcödéma,  rendellenes gyors vagy lassú szívverés),

-        Zavarodottság,

-        Görcs (görcsök vagy rohamok), zsibbadás és bizsergő érzés (paresztézia), égő érzés, remegés,

-        Rendellenesen gyors szívverés (tachikardia), szabálytalan szívverés (arritmia),

-        Vérrög okozta vénagyulladás (trombofelibitisz), kipirulás, erek tágulása (vazodilatáció),

-        Torok irritáció, torokfájdalom / garat kellemetlen érzése, köhögés,

-        Gyomor (hasi) fájdalom vagy kellemetlen érzés, hasmenés, fogfájás, szájszárazság, száj   lágyrész fájdalmak, fájdalom vagy zsibbadás és bizsergés a szájban (paresztézia),

-                 Fájdalom a karokban, a kezekben, lábakban és ujjakban,

-                 Mellkasi fájdalom, láz, kar, kéz, láb és ujjak duzzanata (perifériás ödéma), általános rossz közérzet (gyengeség), fáradtság (fáradékonyság), szomjúság, gyengeség (aszténia).

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető):

-                 Emelkedett szérum vasszint (a változás vérvizsgálattal mutatható ki),

-                 Nyugtalanság, zavartság,

-                 Kóma, aluszékonyság (álmosság), beszédzavar, szaglászavar (parozmia),

-                 Látás problémák, könnyezés (lakrimáció), szemfájdalom,

-                 Hallásproblémák, fülfájás,

-                 Hirtelen szívmegállás, csökkent szívfrekvencia (bradikardia),

-                 Ájulás, átmeneti gyors vérnyomás csökkenés, sápadtság, tudatvesztés (vazovagális reakció), magas vérnyomás,

-                 Légzési nehézség, légzésszám csökkenés vagy növekedés, tüdőödéma (folyadék a tüdőben),

-                 Nyálfolyás,

-                 Bilirubin‑szint (az epe pigment anyaga) emelkedés, májenzimszint emelkedés a vérben,

-                 Nefrogén szisztémás fibrózis (Az NSF egy súlyos reakció, amely főleg a bőr és a kötőszövet megvastagodásával jár és ízületi mozgásképtelenséget, izomgyengeséget okozhat, valamint befolyásolhatja a belső szervek működését, amely akár életveszélyes is lehet.),

-                 Hátfájás, ízületi fájdalom (artralgia),

-                 Veseelégtelenség olyan betegeknél, akik már vesebetegségben szenvednek, emelkedett szérum kreatinin (vérvizsgálattal kimutatható a vérszint változása), vizelet visszatartás elvesztése (inkontinencia), sürgős vizelési inger,

-                 Hidegrázás, verítékezés, testhőmérséklet változások.

A következő mellékhatások néhány esetben életveszélyesek vagy halálosak voltak: a nefrogén szisztémás fibrózis (NSF, súlyos reakció, elsősorban a bőr és a szövet megvasdagodása), súlyos allergiaszerű reakciók, allergiaszerű reakciók, túlérzékenységi reakciók (allergia), sokk (keringés összeomlás), alacsony vérnyomás (hipotónia), eszméletvesztés, torokszorító érzés, nehézlégzés (diszpnoe), légzés bénulás (légzés leállás), nehéz lélegzetvétel (bronchospazmus), gégefőgörcs (laringospazmus), gégeödéma, garatödéma (torok duzzanat), kék ajkak (cianózis), angioödéma (pl. arc, torok, száj, ajkak, és/vagy nyelv duzzanat), arcödéma, görcsök (görcsök vagy rohamok), rendellenesen gyors szívverés (tachikardia), emelkedett szérum vasszint, kóma, aluszékonyság, hirtelen szívmegállás, csökkent szívfrekvencia (bradikardia), ájulás és tüdőödéma (folyadék a tüdőben).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy a radiológust.

5.       Hogyan kell a MAGNEVIST INJEKCIÓT tárolni?

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A fénytől való védelem érdekében az injekciós üvegek illetve az előretöltött fecskendők az eredeti csomagolásban tárolandók.

A készítményt a csomagoláson feltüntetett lejárati időn (Felhasználható:) belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciós üveg felbontása után vagy az előretöltött fecskendő használatra történő elkészítése után, a Magnevist 24 óráig, 30oC alatt stabil marad. ezután meg kell semmisíteni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Magnevist?

A készítmény hatóanyaga: 1 ml injekciós oldat 0,5 mmol/ml (megfelel 469,01 mg dimeglumin-gadopentetátnak) dimeglumin-gadopentetátot tartalmaz.

Egyéb összetevők: meglumin, dietilén-tiamin-pentaecetsav és injekcióhoz való víz.

Milyen kiszerelésben kapható a Magnevist?

Magnevist oldatos injekció (10 ml, 15 ml, ill. 20 ml) injekciós üveg kiszerelésben, továbbá

Magnevist oldatos injekció előretöltött fecskendőben (10 ml, ill. 15 ml) kapható.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

Bayer Schering Pharma AG

D-13342 Berlin, Müllerstrasse 170-178., Németország

OGYI-T-6488/01                     (1x1 oldatos injekció előretöltött fecskendőben) /10 ml/

OGYI-T-6488/02                     (5x1 oldatos injekció előretöltött fecskendőben) /10 ml/

OGYI-T-6488/03                     (1x1 oldatos injekció előretöltött fecskendőben) /15 ml/

OGYI-T-6488/04                     (5x1 oldatos injekció előretöltött fecskendőben) /15 ml/

OGYI-T-6488/05                     (Magnevist oldatos injekció 10 ml) 1x

OGYI-T-6488/06                     (Magnevist oldatos injekció 15 ml) 1x

OGYI-T-6488/07                     (Magnevist oldatos injekció 20 ml) 1x

OGYI-T-6488/08                     (Magnevist oldatos injekció 20 ml) 10x

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011-10-08

Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

A Magnevist  alkalmazása előtt valamennyi betegnél ajánlott laboratóriumi vizsgálatot

végezni a renális diszfunkció kiszűrésére.

Egyes gadolínium-tartalmú kontrasztanyagok alkalmazásával összefüggésben nefrogén szisztémás

fibrózisról (NSF) számoltak be akut, vagy krónikus, súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegek

esetében (GFR < 30 ml/min/1,73m2). A májtranszplantáció előtt álló betegek különösen

veszélyeztetettek, mivel az akut veseelégtelenség előfordulási aránya magas ebben a betegcsoportban.

Ezért Magnevist  nem használható súlyos vesebetegségben és azoknál a betegeknél, akik

perioperatív májtranszplantációban vannak.

A közepes mértékben beszűkült veseműködésű (GFR 30-59 ml/perc/1,73 m2)

betegeknél az NSF kialakulásának a kockázata nem ismert ezért  Magnevist kizárólag az

előny/kockázat arány gondos értékelése után, a 0,2 ml/testtömeg-kilogramm dózist nem

meghaladó dózisban alkalmazható (lásd 4.4 pont). Egy vizsgálat alatt egynél több dózis nem

alkalmazható. Az ismételt alkalmazásra vonatkozó információk hiánya miatt a Magnevist

injekciókat nem szabad ismételten alkalmazni, kivéve akkor, ha a két injekció beadása közti időtartam

legalább 7 nap.

Mivel a 4 hét alatti újszülöttek, illetve az 1 év alatti csecsemők veseműködése éretlen, ilyen

betegeknél a Magnevist  kizárólag gondos mérlegelés után, legfeljebb 0,2 ml/ttkg dózisban

alkalmazható. A felvétel készítése során nem adható egynél több dózis. Az ismételt alkalmazásra

vonatkozó adatok hiányában a Magnevist injekció nem ismételhető, kivéve, ha a két beadás

között legalább 7 nap eltelt.

Mivel a dimeglumin-gadopentetát  renális clearance idős betegekben csökkenhet, 65 év feletti betegek esetében különösen fontos a renális diszfunkció kiszűrése.

A Magnevist alkalmazását követően rövid idővel végzett hemodializis hasznos lehet a Magnevist

szervezetből való eltávolítása szempontjából. Nincs olyan bizonyíték azonban, mely

alátámasztaná a hemodializis bevezetésének indokoltságát az NSF megelőzése, vagy kezelése

érdekében olyan betegeknél, akik nem állnak hemodializis kezelés alatt.

A Magnevist alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség alatt, kivéve, ha a nő

klinikai állapota szükségessé teszi a dimeglumin-gadopentetáttal történő kezelést.

A szoptatás folytatásáról, vagy a Magnenevist beadása után, 24 órára történő felfüggesztéséről az

orvosnak és a szoptató anyának kell dönteni.

A felhasznált gadolínium kontrasztanyag pontos dokumentálása érdekében, az {injekciós

üvegen/fecskendőn } lévő levehető betegkövető címkét fel kell ragasztani a beteg kórlapjára.

Az alkalmazott dózist is fel kell jegyezni.

Vizuális ellenőrzés

A Magnevist injekciót használat előtt vizuálisan meg kell vizsgálni. Jelentős elszíneződés, szemcsés anyag jelenléte vagy hibás tároló üveg esetén a kontrasztanyag nem használható.

 

Injekciós üveg:

A Magnevist csak közvetlenül alkalmazás előtt szívható fel a fecskendőbe.

A gumidugót soha nem szabad egynél többször átszúrni.

Az egy vizsgálat során fel nem használt kontrasztanyag oldatot el kell dobni.

Előretöltött fecskendő

Az előretöltött fecskendőt csak közvetlenül az alkalmazás előtt szabad a csomagolásból kivenni, és előkészíteni a beadáshoz.

A tűvédő kupakot is csak közvetlenül az injekció beadása előtt távolítsa el.

Az eszköz gyártójának utasításait be kell tartani.

Az egy vizsgálat során fel nem használt kontrasztanyag oldatot el kell dobni.

2 év alatti gyermekeknél a szükséges dózist manuális úton kell beadni, nem kombinálható autoinjektorral, a sérülések elkerülése miatt.

A fel nem használt Magnevist oldatot meg kell semmisíteni a vizsgálati nap végén (maximun 24 óra).