BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Magnetolux 500 mikromol/ml oldatos injekció

gadopentetát-dimeglumin

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-          Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-          További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-          Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-          Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

1.              Milyen típusú gyógyszer a Magnetolux és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.              Tudnivalók a Magnetolux alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Magnetoluxot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Magnetoluxot tárolni?

6.       További információk

1.              MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MAGNETOLUX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Magnetolux gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami kontraszterősítő hatású.

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

A Magnetoluxot a mágneses rezonancia vizsgálatban (MRI) alkalmazzák.

A Magnetoluxot a koponya, a gerincoszlop és az egész testre – az agyi és a nyaki területet is beleértve -, a mellkasra – a szívet és a női emlőt is beleértve -, a hasra – a hasnyálmirigyet és a májat is beleértve -, a medencére – a prosztatát, a hólyagot és a méhet is beleértve, az izmokra és a csontokra kiterjedő MRI vizsgálat céljára használjuk.

A fejben, a gerincoszlopban és a test különböző részein lévő különböző fajtájú daganatok vagy károsodások megjelenítésének, érzékelésének és jellemzésének az elősegítésére használható.

Az összes vérér megjelenítésén (MR-angiográfia) túlmenően (a szívkoszorúér kivételével) különösen az erek szűkületét vagy elzáródásait lehet diagnosztizálni.

Stresszhatás alatt- pl. gyógyszer okozta – mérni lehet a szívizom vérellátását és diagnosztizálni lehet a szívizom életképességét (“késleltetett növekedés”).

2.              TUDNIVALÓK A MAGNETOLUX ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Magnetoluxot

-          ha allergiás (túlérzékeny) a gadopentetát-dimegluminra vagy a Magnetolux egyéb összetevőjére

-          ha súlyos vesekárosodásban (GFR < 30 ml/min/1,73 m2) szenved.

Nem alkalmazhatják a Magnetoluxot Önnél,

-          ha Ön súlyos vesekárosodásban  és/vagy akut vesesérülésben szenved, vagy ha Ön májtranszplantáció előtt áll, vagy nemrégiben volt májtranszplantációja. Ugyanis a Magnetolux alkalmazása ezeknél a betegeknél összefügghet egy nefrogén szisztémás fibrózisnak (NSF) nevezett betegség kialakulásával.

Ebben a betegségben a bőr és a kötőszövet megvastagszik. Az NSF az ízületek súlyos mozgáskorlátozottságát okozhatja, izomgyengeséget okozhat, és hatással lehet a belső szervek normális működésére, amely életveszélyes lehet.

-          A Magnetolux nem adható újszülötteknek 4 hetes korig.

A Magnetolux fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-          ha szívritmus-szabályozó, vas anyagú (ferromágneses) érelzáró vagy implantátuma vagy inzulinpumpája van, kérjük tájékoztassa erről radiológusát/orvosát. Ilyen kö­rül­mények között az MRI nem alkal­maz­ha­tó.

-          mert a Magnetolux olyan allergiás vagy egyéni specifikus reakciókat válthat ki, amelyek hatást gyakorolhatnak az Ön szívére, légzőszervére vagy bőrére.

Ha allergiás reakció lép fel, a radiológus/orvos azonnal abbahagyja a kontrasztanyag adását, és ha szükséges, megkezdi az allergiás reakciók kezelését.

Ezért ajánlott a vizsgálat alatt egy flexibilis bennmaradó katéter alkalmazása, hogy veszély esetén azonnali cselekvésre legyen lehetőség.

Nagyon ritkán előfordulhatnak komoly reakciók, a sokkot is beleértve. Ezért nagyon gondosan olvassa el az alábbiakat:

-      ha hörgőasztmája vagy más allergiája van vagy volt, vagy kontrasztanyagra korábban allergiásan reagált, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vizsgálat alatt allergiás reakciója lesz. Mondja meg radiológusának/orvosának, ha ilyen panaszai vannak. Ilyen esetben a vizsgálat előtt esetleg kapni fog egy másik gyógyszert a panaszok megelőzése érdekében.

-      ha béta-blokkolókat szed (magas vérnyomás, szívproblémák és más panaszok ellen alkalmazott gyógyszerek), tájékoztassa erről radiológusát/orvosát. A béta-blokkolókkal kezelt betegek nem okvetlenül reagálnak az allergiás reakciók kezelésére szokásosan használt egyéb gyógyszerekre.

-      ha bármilyen szívproblémája (pl. súlyos szívrendellenessége, koszorúér betegsége) van, akkor Ön hajlamosabb a súlyos allergiás reakciók komoly vagy akár végzetes kimenetelére.

-      ha Önnél előfordulnak görcsös állapotok vagy rohamok, akkor nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a vizsgálat alatt ezek közül valamelyik fel fog lépni.

-      ha mérsékelt vesekárosodásban (GFR 30 ‑ 59 ml/min/1,73 m2) szenved, mondja meg radiológusának/orvosának. Orvosa meg fogja vizsgálni a veseműködését a Magnetolux adása előtt.

 

A Magnetolux egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Nagyon fontos, hogy a vizsgálat előtt 2 órával semmit se egyen.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát:

-  -  ha a veséje nem működik megfelelően

-  -  ha Ön nemrégiben vagy hamarosan máj transzplantáción esett/esik át.

Mielőtt a Magnetolux alkalmazása mellett döntene, orvosa vérvizsgálatot írhat elő, hogy

ellenőrizze az Ön veseműködését.

A Magnetolux nem adható újszülötteknek 4 hetes korig. Mivel 1 év alatti csecsemők veseműködése éretlen, ilyen betegeknél az orvos a Magnetoluxot kizárólag gondos mérlegelés után alkalmazza.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ilyenek különösen:         a béta-blokkolók (magas vérnyomásra, szívproblémákra és más panaszokra szedett gyógyszerek)

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

 

Terhesség

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy teherbe eshet, mivel a

Magnetolux terhességben nem alkalmazható, kivéve, ha feltétlenül szükséges.

 

Szoptatás

Tájékoztassa orvosát, ha Ön szoptat, vagy szoptatás előtt áll. Orvosa megbeszéli önnel, hogy folytassa-e, vagy függessze fel a szoptatást 24 órán át a Magnetolux beadása után.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy az injekció befolyásolja a gépjárművezetési vagy gépkezelési képességét.

Gépjárművezetés vagy gépkezelés közben azonban figyelembe kell vennie, hogy esetleg előfordul hányinger vagy alacsony vérnyomás.

3.              HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MAGNETOLUXOT?

A Magnetoluxot közvetlenül vénába (intravénásan) fogja beadni egy erre jogosult egészségügyi szakember.

A beadás alatt az az ideális, ha fekvő helyzetben van, és a radiológus/orvos által beadott injekció után legalább 30 percig megfigyelés alatt marad. Ez az az időtartam, amely alatt leginkább előfordulhatnak a nemkívánatos (pl. allergiás) reakciók. Ritka esetben a reakciók esetleg órák vagy napok múlva lépnek fel.

Ha ezt a gyógyszert automatikus készülékkel kívánják beadni, akkor az erre való alkalmasságnak az orvostechnikai eszközön a gyártó által jelölve kell lennie. Az orvostechnikai eszköz használati útmutatóját teljes egészében be kell tartani.

Ez a gyógyszer kizárólag egyszer használható fel.

Felnőttek, serdülőkorúak és gyermekek (kettő éves életkor felett):

A koponya, a gerincoszlop és az egész test MRI vizsgálat során alkalmazott dózis a vizsgálandó károsodás fajtájától függ, de szokásosan testtömeg-kilogrammonként felnőttek esetében 0,2 és 0,6 ml, gyermekek esetében pedig 0,2 és 0,4 ml között van.

 

Adagolás speciális betegcsoportok esetében

Károsodott vesefunkciójú betegek

A Magnetolux alkalmazása ellenjavallt súlyos vesebetegségben és/vagy akut vesesérülésben szenvedő betegeknél, valamint olyan betegeknél, akik nemrégiben májátültetésen estek át, vagy akikre ilyen műtét vár a közeljövőben.

A Magnetolux nem adható újszülötteknek 4 hetes korig.

Amennyiben a Magnetolux alkalmazása elkerülhetetlen, Ön a felvétel készítése során csak egy dózist kaphat és a felvétel megismétlésére legkorábban 7 nap múlva kerülhet sor.

 

Újszülöttek és csecsemők

Mivel az 1 év alatti csecsemők veseműködése éretlen, csecsemők a felvétel készítése során csak egy dózist kaphatnak és a felvétel megismétlésére legkorábban 7 nap múlva kerülhet sor.

Idősek

Nincs szükség a dózis módosítására, ha Ön 65 éves, vagy idősebb, de szükséges lehet, hogy

vérvizsgálatot végezzenek önnél a veseműködés ellenőrzésére.

Ha az előírtnál több Magnetoluxot alkalmazott

Ezt a gyógyszert Önnek egészségügyi szakember fogja beadni. Ha úgy gondolja, hogy túl sokat kapott a gyógyszerből, kérjük azonnal mondja meg az orvosnak vagy a nővérnek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, röntgenológusát vagy gyógyszerészét.

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Magnetolux is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Magnetolux mellékhatásaként leggyakrabban hányingerről, hányásról, fejfájásról, szédülésről, azon az oldalon, ahol az injekciót beadták fájdalom és melegség vagy hidegség érzéséről vagy általános melegség érzésről számoltak be.

A Magnetolux alkalmazásával összefüggésben bőrkeményedést okozó, a lágy szöveteket és a belső

szerveket is érintő elváltozásról (nefrogén szisztémás fibrózis (NSF)) számoltak be.

Az egyéb esetleges mellékhatásokat szervrendszerenként és gyakoriság szerint soroltuk fel. A gyakoriságok a következőket jelentik:

Nagyon gyakori

10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető

Gyakori

100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Nem gyakori

1000 kezelt betegből több, mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Ritka

10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető

Nagyon ritka

10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető

Nem ismert

A rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető

 

Azokat a reakciókat, amelyekre vonatkozóan klinikai adatok hiányában gyakoriságot nem lehet megadni „Nem ismert”-ként jelöltük meg.

Gyakoriság

Szervrendszer

Mellékhatás

Nem gyakori

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Szédülés, zsibbadás, fejfájás

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Hányinger, hányás

Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Hőségérzet

Ritka

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

A vér vastartalmának átmeneti megemelkedése

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Túlérzékenység/anafilaxiás reakció: Angioödéma, szemgyulladás (konjunktivitisz), köhögés, viszketés, orrfolyás, tüsszögés, csalánkiütés, zihálás, a hangképző szervek (a gége) és a torok (garat) megdagadása, alacsony vérnyomás, sokk

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nyugtalanság, zavartság, beszéd- vagy szaglászavar, görcs, remegés, ájulás, álmosság

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Szemfájás, látászavar, könnyezés

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

Fülfájás, hallászavar

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

A pulzusszám vagy a szívritmus megváltozása, vérnyomásváltozások, a szívverés megállása

Érbetegségek és nyirokrendszeri betegségek tünetek

A vérerek kitágulása és a véráramlás alacsony vérnyomást okozó megváltozása, amelyet ájulás, gyors szívverés követ, légzési nehézségek és elkékülés, ami esetleg eszméletlenséget és sokkot eredményez

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinális betegségek és tünetek

A légzésszám rövid idejű megváltozásai, légszomj, légzési nehézség, légzésmegállás, tüdővizenyő

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Hasi fájdalom, hasmenés, ízérzés zavar, szájszárazság, nyáladzás

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

A máj enzimek és a bilirubin érték átmeneti megnövekedése

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

A szemhéj, az arc vagy az ajkak duzzanata, bőrpír, viszketés

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei

Hátfájás vagy ízületi fájdalom

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Vizeletcsepegés (húgyúti inkontinencia) vagy sürgős vizelési inger, a vesefunkció értékek átmeneti változásai vagy akut vesekárosodás olyan betegek esetében, akiknek rendellenes a veseműködésük

Általános tünetek, és az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Mellkasi fájdalom, hidegrázás, verítékezés, a testhőmérséklet változásai, láz;

Fájdalom a beadás helyén, hideg vagy meleg érzékelése, duzzanat, gyulladás, szövet elhalás (szövetnekrózis), a vénák gyulladása az injekció helyén

Nem ismert

Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók

A szisztémás nefrogén fibrózis esetei (a bőr és más szervek keményedésével járó vesebetegségben szenvedő pácienseknél fellépő állapot)

Magnetolux néhány embernél allergiás reakciót okozhat. Azonnal tájékoztassa orvosát, ha a következő, ritkán előforduló, súlyos allergiás tüneteket észleli:

-                 hirtelen fellépő zihálás és szorító érzés a mellkasban

-                 a szemhéjak, az arc vagy az ajkak megdagadása

-                 bőrkiütések (csalánkiütés), viszketés, láz

-                 ájulás

-                 elkékülés

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.       HOGYAN KELL A MAGNETOLUXOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza Magnetoluxot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciós üveg/ üveg a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásban tárolandó.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A használat közbeni kémiai és fizikai stabilitást 25 °C-on 24 órára igazolták. Mikrobiológiai szempontból a készítmény azonnal felhasználandó. Amennyiben nem kerül azonnal felhasználásra, az alkalmazásra kész állapotban történő tárolási időért, valamint annak körülményeiért a felhasználó felel, és ezek 2 – 8 °C hőmérsékleten lehetőleg ne legyenek hosszabbak 24 óránál.

Ne alkalmazza a Magnetoluxot, ha a bomlás bármilyen látható jelét észleli (pl. részecskék vannak az oldatban vagy repedések láthatók az injekciós üvegen).

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Magnetolux

 

- A készítmény hatóanyaga: gadopentetát-dimeglumin

1 ml oldatos injekció 469 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromolnak/ml-nek felel meg, 78,63 mg gadoliniummal egyenértékű.

5 ml oldatos injekció 2 345 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromol/ml-nek felel meg, 393,15 mg gadoliniummal egyenértékű.

10 ml oldatos injekció 4 690 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromol/ml-nek felel meg, 786,30 mg gadoliniummal egyenértékű.

15 ml oldatos injekció 7 035 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromol/ml-nek felel meg, 1 179,45 mg gadoliniummal egyenértékű.

20 ml oldatos injekció 9 380 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromol/ml-nek felel meg, 1 572,60 mg gadoliniummal egyenértékű.

30 ml oldatos injekció 14 070 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromol/ml-nek felel meg, 2 358,90 mg gadoliniummal egyenértékű.

100 ml oldatos injekció mennyisége 46 900 mg gadopentetát-dimeglumint tartalmaz, ami 500 mikromol/ml-nek felel meg, 7 863,00 mg gadoliniummal egyenértékű.

 - Egyéb összetevők: meglumin, penteténsav, injekcióhoz való víz

Milyen a Magnetolux külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Oldatos injekció.

Tiszta oldat.

Átlátszó injekciós üveg (I-es típusú üveg) vagy üveg (II-es típusú üveg) üvegdugóval és alumíniumsapkával, dobozba csomagolva.

A Magnetolux a következő kiszerelésekben kapható:

1 darab 5, 10, 15, 20 vagy 30 ml injekciós üveg
1 darab 100 ml üveg

5 darab 5, 10, 15, 20 vagy 30 ml injekciós üveg
5 darab 100 ml üveg

10 darab 5, 10, 15, 20 vagy 30 ml injekciós üveg
10 darab 100 ml üveg

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

 

Sanochemia Pharmazeutika AG
Boltzmanngasse 9-11
A‑1090 Bécs
Ausztria

 

Gyártó:

Sanochemia Pharmazeutika AG

Landegger Str. 7

A-2491 Neufeld, Burgenland

Ausztria

OGYI-T-21394/01          5 x 10 ml (átlátszó injekciós üveg (I-es típusú))             

OGYI-T-21394/02          5 x 15 ml (átlátszó injekciós üveg (I-es típusú))            

OGYI-T-21394/03          5 x 20 ml (átlátszó injekciós üveg (I-es típusú))            

OGYI-T-21394/04          5 x 30 ml (átlátszó injekciós üveg (I-es típusú))            

OGYI-T-21394/05          5 x 100 ml (üveg (II-es típusú))                          

Ez a gyógyszer az EGT tagállamaiban a következő nevek alatt van engedélyezve:

Ausztria                       Magnetolux 500 mikromol/ml Injektionslösung

Bulgária                       Magnetolux 500 micromol/ml solution for injection

                                    Mагнетолукс 500 micromol/ml Инжекционен разтвор

Németország                Magnetolux 500 mikromol/ml Injektionslösung

Görögország                 Magnetolux 500 micromol/ml Ενέσιμο διάλυμα

spanyolország              Magnetolux 500 micromol/ml solución inyectable

Magyarország              Magnetolux 500 mikromol/ml oldatos injekció

Olaszország                  Magnetolux 500 micromol/ml soluzione iniettabile

Románia                      Magnetolux 500 micromol/ml solutie injectabilă

Szlovákia                     Magnetolux 500 mikromol/ml Injekčný roztok

Egyesült Királyság       Magnetolux 500 micromol/ml solution for injection

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:  2016. október

<-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

A Magnetolux t beadása előtt valamennyi betegnél laboratóriumi vizsgálatot kell végezni a renális diszfunkció kiszűrésére.

Beszámoltak nefrogén szisztémás fibrózis (NSF) előfordulásáról a Magnetolux és egyéb gadolinium-tartalmú kontrasztanyagok használatával összefüggésben, súlyos akut vagy krónikus veseelégtelenségben (GFR <30ml/perc/1,73m˛) és/vagy akut vesesérülésben. A Magnetolux ellenjavallt ezeknél a betegeknél (lásd a 4.3 pontot). Májtranszplantáción áteső betegeknél különösen magas a kockázat, mivel az akut veseelégtelenség gyakorisága magasabb ebben a csoportban. Ezért a Magnetolux-ot tilos májtranszplantáció perioperatív időszakában lévő betegeknél alkalmazni.

A Magnetolux alkalmazása újszülötteknél 4 hetes korig ellenjavallt.

Az NSF kialakulásának a kockázata a közepes mértékben beszűkült veseműködésű (GFR 30-59 ml/perc/1,73 m2) betegeknél nem ismert, ezért a Magnetolux kizárólag az előny/kockázat arány gondos értékelése után a 0,2 mmol/testtömeg-kilogramm dózist nem meghaladó dózisban alkalmazható (lásd 4.4 pont). Egy vizsgálat alatt egynél több dózis nem alkalmazható. Az ismételt alkalmazásra vonatkozó információk hiánya miatt a Magnetolux injekciókat nem szabad ismételten alkalmazni, kivéve akkor, ha a két injekció beadása közti időtartam legalább 7 nap.

Mivel az 1 év alatti csecsemők veseműködése éretlen, ilyen betegeknél a Magnetolux kizárólag gondos mérlegelés után, legfeljebb 0,2 mmol/ttkg dózisban alkalmazható. A felvétel készítése során nem adható egynél több dózis. Az ismételt alkalmazásra vonatkozó adatok hiányában a Magnetolux  injekció nem ismételhető, kivéve, ha a két beadás között legalább 7 nap eltelt.

Mivel a gadopentetát-dimeglumin renális clearance idős betegekben csökkenhet, 65 év feletti betegek esetében különösen fontos a renális diszfunkció kiszűrése.

A Magnetolux alkalmazását követően rövid idővel végzett hemodializis hasznos lehet a

Magnetolux szervezetből való eltávolítása szempontjából. Nincs olyan bizonyíték azonban, mely

alátámasztaná a hemodializis bevezetésének indokoltságát az NSF megelőzése, vagy kezelése

érdekében olyan betegeknél, akik nem állnak hemodializis kezelés alatt.

A Magnetolux alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség alatt, kivéve, ha a nő

klinikai állapota szükségessé teszi a gadopentetát-dimegluminnal történő kezelést.

A szoptatás folytatásáról, vagy a Magnetolux beadása után, 24 órára történő felfüggesztéséről az

orvosnak és a szoptató anyának kell dönteni.

A felhasznált gadolinium kontrasztanyag pontos dokumentálása érdekében, az injekciós

üvegen/üvegen lévő levehető betegkövető címkét fel kell ragasztani a beteg kórlapjára.

Az alkalmazott dózist is fel kell jegyezni.